Agile Projectmanagement, durft u het aan?

Agile Projectmanagement, durft u het aan?

Flexibel ontwikkelen en managen met de Agile methodiek

Agile staat voor een flexibele benadering om producten te ontwikkelen, maar ook om projecten te managen. Het is een term die je steeds vaker hoort in projectenland. Management gaat vaak om harde targets halen, planningen maken en bewaken en teams aansturen. Flexibiliteit lijkt daarom soms haaks te staan op het principe van management. Maar geeft een strakke planning ook daadwerkelijk de zekerheid dat deze perfect wordt uitgevoerd? Of vormt een strakke planning eerder een belemmering om adequaat in te spelen op veranderende omstandigheden? Vanuit de Agile benadering is aanpassing aan veranderende omstandigheden een kwaliteit die leidt tot een beter eindproduct.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen Agile projectmanagement en het meer traditionele projectmanagement zit hem in de manier waarop men producten voortbrengt. Bij traditionele projecten is het zo dat het eindproduct vaststaat. Zoals het product vooraf is bedacht, moet het ook uiteindelijk worden. Zelfs als het meer tijd en geld kost om het voor elkaar te krijgen. Tijd en geld staan bij traditionele projecten dus niet vast. Bij Agile projectmanagement is het precies andersom. Het eindproduct wordt tegen een vaste prijs gemaakt én daadwerkelijk geleverd op de deadline. Het staat echter niet voor 100% vast wat er precies opgeleverd gaat worden. Dit is voor veel opdrachtgevers even wennen. Je gaat toch niet betalen voor iets waarvan je niet precies weet wat het gaat worden? Toch heeft deze benadering belangrijke voordelen.

Kleine stappen, meer resultaat

Het product, bijvoorbeeld een website, wordt ontwikkeld in een paar stappen (increments) van ieder maximaal twee weken. Aan het eind van iedere increment heb je een werkend product opgeleverd, waarmee de klant meteen aan de slag kan. De klant kan dus heel vroeg in het ontwikkeltraject feedback geven en ervaringen delen. Zo bereik je dat je na een paar maanden een eindproduct hebt dat aansluit op de wensen van de klant.

Prioriteiten stellen en geld besparen

Je maakt onderscheid tussen functionaliteiten die écht noodzakelijk zijn, tussen minder belangrijke zaken en nice-to-have zaken. Deze wijze van prioriteiten stellen wordt ook wel het MoSCoW principe genoemd. Het is een feit dat 80% van de functionaliteit van IT systemen uiteindelijk niet of nauwelijks wordt gebruikt. Door een prioritering aan te brengen help je jezelf om te bepalen wat écht belangrijk is, en dat eerst te realiseren. Voorop staat dat een product ‘fit-for-purpose’ is, en niet perfect. Perfectie nastreven is alleen voorbehouden aan mensen met een onbeperkt budget of tijd. Heb je puristen in je projectteam, dan kun je nog altijd voorstellen dat ze die perfectie in hun eigen tijd realiseren. Al snel blijkt dan perfectie vooral belangrijk te zijn zolang iemand anders de rekening betaalt…

Geen overschrijding van tijd en budget

Als laatste maak je geen compromissen qua tijd (de deadline wordt altijd gehaald), geld (er wordt niet over het budget heengegaan) en kwaliteit (wat je oplevert is goed). De Agile benadering biedt hierdoor een aantal zekerheden voor de opdrachtgever die anders niet verwezenlijkt kunnen worden.

Er zijn nog veel voordelen bij Agile Projectmanagement en Agile ontwikkelmethodieken. Ik vertel u graag over de verschillende mogelijkheden en de toegevoegde waarde die deze kunnen hebben voor uw projecten. Op de contactpagina vind u mijn gegevens.

Sander de Wijs

Webdesigner | Projectmanager @De Grinthorst

View Sander de Wijs's profile on LinkedIn

Foto: Martha de Jong-Lantink (Flickr)