Meten is weten

Meten is weten

Apps die je inzicht geven in je leven

Misschien heb je de term ‘Quantified Self’ wel eens horen vallen. Met Quantified Self maak je allerlei verschillende aspecten van je leven zichtbaar, of beter gezegd meetbaar. Het doel daarvan is om een dieper inzicht in je leefpatronen te krijgen. Hierdoor krijg je meer grip op je gezondheid, financiën en mentale welbevinden. De tools om deze zaken te volgen maken gebruik van de mogelijkheden die smartphones bieden. Dit heeft als voordeel dat je niet alle informatie zelf hoeft in te vullen. Anders ben je de hele dag je leven aan het registreren en zou je bijna vergeten ook écht te leven. Zaken als plaatsbepaling, beweging of slaapritme kunnen met behulp van speciale apps vanzelf worden vastgelegd. Wat je wilt gaan meten is natuurlijk heel persoonlijk, en daarom is er ook voor ieder wat wils. Om je een idee te geven van de mogelijkheden bespreek ik hier een greep uit de beschikbare tools.

Sleep | Slapend wijzer worden

motionxDe Sleep-app van MotionX is een handig middel om meer inzicht in je slaapritme te krijgen. De app registreert bewegingen tijdens je slaap en bepaalt aan de hand daarvan of je wakker bent, of in één van de verschillende slaapfasen. Je kunt ‘s ochtends zien hoe je slaappatroon is geweest, of je diep hebt geslapen of veel wakker bent geweest.
Het wordt pas echt interessant als je de Sleep app gedurende een langere periode gebruikt. Dan krijg je inzicht in je uren slaap per nacht en terugkerende slaappatronen. Daarbij geeft de app je daar nog iets heel handigs voor terug. Hij berekent het beste moment om wakker te worden!
Er is niets ergers dan om bruut door de wekker uit een diepe slaap te worden gewekt. De app vraagt je om een tijdvak te kiezen van minimaal een half uur waarin je wakker wilt worden. Bijvoorbeeld uiterlijk 7 uur ‘s ochtends wakker, en de app begint te zoeken vanaf half 7. Aan de hand van je bewegingen bepaalt de app het meest gunstige moment om je te wekken. Dan wekt de app je heel subtiel met steeds harder wordende geluiden. Uit ervaring kan ik je zeggen dat je daardoor inderdaad een stuk frisser en energieker wakker wordt! Je kunt de Sleep app downloaden in de Appstore (€ 2,69)

Hardloper zoekt publiek (Daily mile)

dailymileAls je een solo sport beoefent zoals hardlopen dan kan het helpen om aanmoediging te krijgen. Er staan echter geen massa’s mensen op de gemiddelde hardlooproute om je toe te juichen als je voorbij komt. Maar ook als je een doorgewinterde hardloper bent die anderen graag aanmoedigt biedt de app uitkomst.
Bij Daily mile leg je je activiteiten en doelen vast. Anderen kunnen je via de app tips en aanmoediging geven. Die extra steun is precies wat veel mensen nodig hebben om hun gympies of racefiets niet aan de wilgen te hangen 🙂 Om zoveel mogelijk informatie te kunnen vastleggen werkt Daily Mile goed samen met Nike+, Facebook en Twitter.

Hoe groot is je ecologische vingerafdruk? (NUON Emanager)

De Emanager van Nuon is een handig apparaatje om je energieverbruik te meten. Het laat je zien hoeveel energie en gas je verbruikt en ontdekt trends in je energieverbruik. Je kunt je verbruik online terugzien en via de iOS en Android apps. Leuk is dat de informatie realtime getoond wordt zodat je direct het effect ziet van ieder apparaat dat je uitzet.

Inzicht in je netwerk

inmap-sanderEen afbeelding kan meer vertellen dan duizend woorden. Het zichtbaar maken van grote hoeveelheden data is een van de uitdagingen waarvoor veel bedrijven staan. Want hoe kun je nog betekenis geven aan een grote verzameling data zoals alle gegevens van je Linkedin connecties? Visualisatie helpt daarbij! LinkedIn heeft vorig jaar laten zien wat er mogelijk is qua netwerkvisualisatie met LinkedIn InMaps. InMaps toont je op kleur en verbinding hoe iedereen onderling met elkaar verbonden is op LinkedIn. De connecties met de meeste overeenkomsten hebben dezelfde kleur. In mijn InMap zie je een soort splitsing  ontstaan. Het groene is ontstaan tijdens mijn werk bij de Belastingdienst. Al het oranje zijn connecties die ik als zelfstandige heb opgebouwd, en connecties van schrijvers/uitgevers in het kader van Radio Merlijn. De afwijkende groepen midden-boven zijn een drietal projecten die los stonden van mijn werkzaamheden bij de Belastingdienst en Radio Merlijn. De kleuren hebben op zichzelf geen betekenis, behalve dat ze de verschillende groepen van elkaar onderscheiden.

Leuk, maar wat wordt je hier nu wijzer van zou je zeggen? Ten eerste laat de afbeelding zien of je netwerk op dit moment voldoende voor je kan betekenen. Bijvoorbeeld als ik nieuwe webdesign of projectmanagementopdrachten wil vinden is mijn oranje netwerk met ondernemers daarvoor meer geschikt dan het Belastingdienst netwerk. Ben je coach en bestaat 98% van je netwerk uit mede-coaches? Super gezellig, maar dat gaat je geen enkele opdracht opleveren omdat coaches niet je klant zullen worden. Je wilt je juist presenteren aan mensen die potentieel je klant kunnen zijn. Door kritisch te kijken en de juiste vragen te stellen kun je heel veel informatie uit je InMap halen. Kom je er niet uit? Ik ben je graag daarin van dienst! Mijn gegevens vind je op de contactpagina.

Sander de Wijs

Webdesigner | Projectmanager @De Grinthorst

View Sander de Wijs's profile on LinkedIn