Onmisbare apps voor mobiele ondernemers

Onmisbare apps voor mobiele ondernemers

Goed nieuws voor bloggers en online ondernemers die veel op pad zijn! Deze apps helpen om met je iPad je advertentiecampagne te analyseren, content te plaatsen of tijd te besparen. Want laten we eerlijk zijn, een tablet draagt toch een stukje lichter dan de gemiddelde laptop. In dat kader zijn hier een aantal onmisbare apps voor onderweg!

Blogsy – zorgeloos bloggen en meer

blogsyTablets hebben een nadeel, namelijk de beperkte mogelijkheden voor het opmaken of bijwerken van websites. Tekst is geen probleem, maar zodra je iets wilt doen om de tekst op te maken wordt het al lastiger. Ik vind het toetsenbord van de iPad best handig, maar zodra je HTML code probeert te schrijven dan loop je tegen beperkingen aan. De speciale tekens zitten zover verborgen in het toetsenbord dat eenvoudige opmaak uren kost. Niet handig dus. De WordPress gebruikers onder ons kennen waarschijnlijk de officiële WordPress app. Tot voor kort een aardige stap in de goede richting. Je kunt met de WordPress app in ieder geval teksten opmaken met knoppen (, of ) die je ook in Word tegenkomt. Ook kun je foto’s uploaden die zijn opgeslagen op je iPad.

Blogsy gaat nog een paar stappen verder. Blogsy is een app om via je iPad content te plaatsen op de 11 grootste (blogging)platforms zoals WordPress, Blogger, Typepad, Drupal en Joomla! De app zorgt er voor dat je op de iPad functies kunt toepassen die voorheen alleen op je PC mogelijk waren.  Ze hebben heel goed begrepen dat het visuele aspect bij websites steeds belangrijker wordt. Hier spelen ze op in door een groot aantal mogelijkheden te bieden om video’s en foto’s toe te voegen. De bronnen waar je video’s en foto’s vandaan kunt halen zijn heel uitgebreid in Blogsy. Via ‘drag-and-drop’ sleep je foto’s vanuit je Picasa, Instagram, Facebook of Flickr account rechtstreeks naar je webpagina.

Ook tekst opmaken is heel gebruiksvriendelijk in Blogsy. Alinea’s uitlijnen, tekstkleur en lettertypen aanpassen werkt hetzelfde als in je vertrouwde tekstverwerker op de PC. In principe is de opzet van de app dat je niet zelf HTML code hoeft toe te voegen. Voor degene die wel HTML code wil schrijven is er een uitgebreid toetsenbord met de meest voorkomende opmaak karakters. Op deze manier biedt Blogsy een uitkomst voor de meer ervaren webmaster en voor gebruikers die snel en eenvoudig een mooi blog willen schrijven.

Analytics for iPad

analyticsEr zijn veel apps die Google Analytics informatie tonen op je iPad of smartphone. Ik heb er meerdere geprobeerd en de app die mij tot nu toe het beste bevalt is Analytics for iPad. Er is een gratis versie met reclame en een premium versie zonder reclame. Via een in-app-aankoop kun je voor € 5,99 upgraden naar de Premium versie. Deze app biedt de basis functies van Google Analytics, maar ook gevordere rapporten én realtime analytics. Verder wordt de app goed bijgehouden door de ontwikkelaar en is de support vlot en sympathiek.

Met deze analytics app kun je eenvoudig je Google analytics gegevens ophalen door in te loggen met je Google account. Daarna zijn alle rapporten beschikbaar die gekoppeld zijn aan je Google account. De app is handig voor als je onderweg wilt controleren welke pagina’s van je website de meeste bezoekers trekken. Of om te checken via welke zoekwoorden de mensen op je website terecht komen. Een persoonlijke favoriet is het zogenaamde realtime rapport. In gewoon Nederlands betekent dit het ‘live’ kunnen zien welke pagina’s er nu op je website bekeken worden. Een uurtje observeren hoe bezoekers zich gedragen op je website kan belangrijke inzichten opleveren!

De rapporten van Analytics voor iPad zijn overzichtelijk en haarscherp dankzij de ondersteuning voor HD schermen. Alle rapporten kun je in diverse formaten (PDF, CSV, Excel) eenvoudig delen via Dropbox of email. De rapporten zijn ook te printen via Airprint.

Tijd besparen met IFTTT

IFTTTGeen echte app, maar een absolute tijdsbespaarder is de website If This, Than That. De gedachte achter deze gratis webservice is om handelingen die je vaker uitvoert te automatiseren. Dit wordt gedaan door informatiebronnen, ook wel Channels genoemd, te koppelen aan de website.  Channels zijn bijvoorbeeld  Facebook, Twitter, Linkedin, maar ook een SMSje, Dropbox en Evernote behoren tot de mogelijkheden. IFTTT gaat uit van een gebeurtenis op een Channel die weer een automatische handeling tot gevolg heeft. Zo’n geautomatiseerde actie/reactie noemen ze recipes (recepten). Bijvoorbeeld, ik publiceer dit artikel en als gevolg wordt automatisch een link op Linkedin geplaatst. Zo, alweer 4 minuten bespaard! Maar IFTTT gaat veel verder dan dat. Met inmiddels meer dan 66 informatiebronnen kun je eindeloze combinaties maken om je digitale leven te automatiseren.

Heb je even geen creatief moment om een handig recept te bedenken? Geen probleem, want je kunt eindeloos putten uit andermans creativiteit door te kijken in bestaande recepten. Misschien wil je iedere morgen een mailtje ontvangen als er regen is voorspeld? Of laat je ITFFF voortaan wekelijks je werknemer een herinnering mailen dat hij zijn urendeclaratie moet invullen? Hoera! Het is allemaal mogelijk. Nu nog even bedenken wat je met die zeeën van bespaarde tijd gaat doen…

foto met dank aan Cedim News

Sander de Wijs

Webdesigner | Projectmanager @De Grinthorst

View Sander de Wijs's profile on LinkedIn