Vijf handige Evernote tips

Vijf handige Evernote tips

In een eerder artikel schreef ik al over de nieuwste versie van de Evernote App voor Android en iOS. Maar Evernote heeft meer handige functies die je helpen om nóg productiever te zijn! In dit artikel een paar Evernote tips om je aantekeningen te bewaren en organiseren. Deze tips zijn vooral nuttig als je Evernote al gebruikt. Voor nieuwe gebruikers is deze stap-voor-stap handleiding van Evernote een goede plek om te beginnen.

Emails omzetten in notities #1

Soms is er een email die zo belangrijk is dat je hem extra goed wilt bewaren. Of de inhoud moet ook voor collega’s beschikbaar komen wanneer zij gebruik maken van een gedeeld notitieblok. Uiteraard kun je met kopiëren en plakken je inhoud in Evernote zetten. Maar er is een manier die veel eenvoudiger is. Gebruikers van Outlook, Windows Live mail hebben de mogelijkheid om de betreffende email met één klik naar Evernote te kopiëren. Zodra je de desktopversie van Evernote hebt geïnstalleerd verschijnt er rechtsbovenaan in Outlook of WLM een Evernote icoontje. Hiermee kun je direct een email kopiëren naar Evernote. Je kunt dan zelfs het notitieblok aangeven en tags toevoegen.

Voor MAC gebruikers is er een soortgelijke oplossing. Zij het iets minder gebruikersvriendelijk. Je begint door de speciale plugin te downloaden vanaf Evernote.com. Na het uitpakken en installeren van de plugin moet je een toetsencombinatie kiezen om een email naar Evernote te kopiëren. Vergeleken met Windows zijn dit iets meer handelingen, maar voor de MAC gebruikers al een hele verbetering.

Emails omzetten in notities #2

Soms werk je op een computer van iemand anders of in een organisatie die geen Evernote op hun werkplekken hebben geïnstalleerd. Ook dan biedt Evernote een handige mogelijkheid om je notities te bewaren. Je kunt daarvoor een speciaal emailadres aanmaken in Evernote. Iedere mail die naar dit emailadres wordt gestuurd komt automatisch in Evernote te staan. Je kunt zelfs met woorden in het onderwerp van je email bepalen in welk notitieblok en met welke tags je notitie wordt opgeslagen. Dit doe je door in het onderwerp de naam van je notitieblok op te nemen met een @ ervoor. Tags voeg je toe door in het onderwerp woorden te zetten beginnend met een #. Het onderwerp van je email kan er dan zo komen uit te zien: ‘Aantekeningen nieuw project @webdesign #health #CF #nonprofit‘ Je kunt overigens alleen tags gebruiken die al voorkomen in je Evernote notities. Evernote maakt dus geen nieuwe tags of notitieblokken voor je aan.

Nu denk je misschien ‘ja lekker, dan kan iedereen mijn hele Evernote volspammen met dat emailadres’. Dat klopt, dus deel dit speciale emailadres in principe niet met anderen. Mocht het toch onverhoopt gebeuren dan kun je je emailadres altijd weer veranderen in je Evernote account. Ga hiervoor naar je accountinstellingen op Evernote.com en kijk onder het kopje ‘Account summary’. Hier kun je je Evernote emailadres resetten. Bang dat iemand je Evernote emailadres raadt hoef je niet te zijn. Je email adres ziet eruit alsof je kat 12 uur heeft liggen slapen op je toetsenbord, dus je veiligheid is gegarandeerd.

Je notities Tweeten

Vergelijkbaar met emails omzetten naar notities is de functie om Tweets te vereeuwigen in Evernote. Handig als je een belangrijke Tweet voorbij ziet komen die je wilt bewaren voor later, of iets dat nodig is voor je project. Om dit te laten werken koppel je eerst je Twitteraccount aan je Evernote account.
Ook dit kun je instellen op Evernote.com bij je Account summary. Zodra je je Twitteraccount hebt gekoppeld worden alle Tweets met @myEN direct opgeslagen in Evernote. Het is wel belangrijk om je bewust te zijn dat Tweets openbaar zijn, ook al stuur je ze door naar Evernote. Tweets met ‘Foto van mijn nieuwe PIN code! #nietvergeten http://t.co/beroofmijaub @myEN‘ zijn daarom niet aan te bevelen.

Herinneringen toevoegen aan notities

Ondanks dat je al je notities hebt opgeborgen in Evernote wil er wel eens iets aan je aandacht ontsnappen. Door een herinnering aan je notitie te koppelen heb je een handige kattenbel voor later. De knop hiervoor zit rechtsboven in Evernote. De herninering kan op een bepaalde dag en tijd worden ingesteld. Of op een periode (binnen een week of maand). Als je actiepunt is afgehandeld dan markeer je je herinnering weer als gereed.

De Atlas

Voor mensen die veel reizen en notities onderweg maken is de Atlas functie erg handig. Je weet bijvoorbeeld dat je vorige week in Utrecht een belangrijke notitie hebt gemaakt, maar kunt hem niet meer terugvinden. Dankzij locatiebepaling weet Evernote wáár je was toen je je notitie maakte. Klik in Evernote links op ‘Atlas’ (Onder je notitieblokken en tags) en je krijgt een overzicht van al je notities op land, plaats en daarna op datum.

Sander de Wijs

Front-end Developer | Consultant | Projectmanager @De Grinthorst

View Sander de Wijs's profile on LinkedIn

Foto: Brady Withers