Betalen en betaald worden gaat steeds eenvoudiger

Betalen en betaald worden gaat steeds eenvoudiger

Betalen met je smartphone

Het is al bijna niet meer voor te stellen dat je een aarzeling voelde bij het doen van een online betaling. Misschien heb je die zelfs wel nooit ervaren! Online betalingen zonder pinpas zijn inmiddels al zo in ons leven ingeburgerd dat je ze in de nabije toekomst ook in winkels gaat tegenkomen. De smartphones zijn de belangrijkste reden hiervoor omdat ze de verbinding zijn tussen het internet en je dagelijkse leven. Je smartphone gaat overal met je mee naartoe, dus ook uit winkelen. Uiteraard ga je niet shoppen met je laptop of iMac (voor de echte krachtpatsers) onder je arm.

Mogelijkheden smartphone niet volledig benut

De mogelijkheden van een smartphone in fysieke winkels is nog wel een beetje beperkt. Goed, je kunt een keer een code scannen, of met je vrienden delen dat je in de H&M bent, maar daar heb je zelf niet direct voordeel bij. Waar je wél voordeel bij hebt is het uitdunnen van je portemonnee die bijna explodeert vanwege de pinpassen, creditcards en klantenpassen. En daar kan de smartphone heel goed voor worden gebruikt! Laten we beginnen met het betalen. Want als je met je smartphone een aankoop kunt doen op Bol.com, waarom dan niet bij een willekeurige winkel in de binnenstad?
Leiden lanceerde op donderdag 29 augustus 2013 een proef voor mobiel betalen in winkels. Deze proef is een initiatief van KPN in samenwerking met de ABN Amro, ING en Rabobank.  Tijdens de proefperiode van een paar weken kunnen consumenten in winkels betalen met hun mobiele telefoon. Mits deze is voorzien van een speciale NFC chip. Als je niet zo’n NFC chip in je telefoon hebt, dan kun je bij de Rabobank een chip bestellen die je op je telefoon kunt plakken. Betalingen onder de € 25,= kunnen gedaan worden zonder PIN. Voor grotere bedragen heb je wel weer een PIN code nodig. Kijk, dat scheelt alweer een pasje of drie.

PayPal is goed bezig, maar onbemind in Nederland

PayPalHet is jammer dat PayPal niet zoveel wordt gebruikt in Nederland want PayPal is erg ver qua innovatie met betalingen. Met de nieuwe PayPal app is het in principe al mogelijk om in winkels te betalen wanneer ze zijn aangesloten bij PayPal. Wie zich de huidige onooglijk lelijke app nog voor ogen heeft zou zeker de update eens moeten bekijken. De app heeft een complete metamorfose ondergaan waardoor het gebruiksgemak zeker is toegenomen. De app laat je eerst zien bij welke winkels en restaurants je kunt betalen met PayPal. De oude app toonde je als eerste een ‘Log-in-of-rot-op’ schermpje. De nieuwe app vraagt alleen om in te loggen als je daadwerkelijk een betaling gaat verrichten. Veel minder storend dus. Een nieuwe mogelijkheid is het vooruit betalen, zodat je lunch al klaarstaat als je aankomt in het restaurant. Wat ook eenvoudiger wordt is de wijze waarop je betaald. Alle betalings handelingen worden bestuurd met een eenvoudige vingerbeweging over het scherm. Zo voorkomt PayPal lange wachtrijen bij kassa’s en gefrustreerde consumenten.

Nieuwe generatie pin apparaten

AdyenZelf heb ik een paar maanden geleden voor mijn vrouw een Shuttle aangeschaft via Adyen. De Shuttle is een klein pinapparaatje dat bestuurd wordt met je telefoon of tablet. Wat me bevalt zijn de lage abonnements- en transactiekosten en de eenvoud waarmee je de Shuttle kunt gebruiken. Je vult eenmalig je accountgegevens in bij de speciale Adyen app, je maakt verbinding met het pin apparaat en de Shuttle is gereed om betalingen te ontvangen. Dit werkt heel eenvoudig. Je vult in de Adyen app het bedrag in en een betalingskenmerk, de klant steekt zijn pas in het pin apparaat en voert de pincode in. Een paar seconden later is de betaling rond. Na afronding van de betaling mail je de bon eenvoudig naar jezelf en de klant. De betalingen worden periodiek op je rekening gestort en online kun je verschillende rapportages over je betalingen bekijken. Andere vergelijkbare aanbieders zijn Payleven en SumUp. Bij de laatste betaal je geen abonnementskosten, maar iets hogere transactiekosten.

Mijn verwachting is dat de ontwikkeling met betalingen via smartphones en tablets komend jaar erg snel zal gaan. Vooral de nieuwe spelers op de markt zullen de banken en bestaande payment providers ertoe gaan dwingen om te innoveren. Uiteindelijk zal de strijd erom gaan wie de beste mobiele betaalmogelijkheid kan ontwikkelen op gebied van gebruiksgemak én veiligheid. En ook wie de grootste groep winkeliers aan zich kan binden.  Maar veiligheid voorop. We willen voorkomen dat onze zakken straks ook digitaal worden gerold.

Sander de Wijs

Webdesigner | Projectmanager @De Grinthorst

View Sander de Wijs's profile on LinkedIn