Aanpassen of upgraden?

Aanpassen of upgraden?

Ik ben een lui mens, altijd al geweest trouwens. Lui in de zin dat ik weiger om te werken of mijn bed niet uitkom? Dat zeker niet! Het is een aversie tegen overbodig werk en verspilling van energie. Vandaar dat ik me vaak afvraag of het zinvol is om keer op keer hetzelfde probleem op te lossen, terwijl de oorzaak blijft bestaan. Soms zie ik vacatures voor webontwikkelaars waarbij als eis wordt gesteld dat je eindproduct MOET werken in Internet Explorer 6 (een browser uit 2001). In zo’n geval vraag ik mij af hoeveel tijd en geld er nog gestoken moet worden in het in stand houden van verouderde software?

Maximale toegankelijkheid vs veiligheid?

lockOp dit moment is een veel gebruikt uitgangspunt dat een website geschikt moet zijn voor alle mogelijke browsers en alle versies.  Het probleem met verouderde browsers is dat ze geen gebruik kunnen maken van de nieuwste mogelijkheden op internet. Daar komt nog bij dat oudere browsers kwetsbaar zijn voor hackers en fraude websites. Daarom is het mijns inziens belangrijker om mensen te helpen met het updaten van hun browser dan ervoor te zorgen dat een website er voor iedere browser mooi uitziet.

Dit zou een mooie Postbus 51 campagne kunnen zijn waarbij mensen bewust gemaakt worden van het belang van een up-to-date browser. We hebben zoveel regels en hulpmiddelen om het verkeer veilig te houden. Waarom niet een paar eenvoudige hulpmiddelen introduceren om het internetverkeer snel en veilig te houden? Ik zou zelfs zo ver durven gaan om te zeggen dat wanneer een overheidswebsite toegankelijk gehouden wordt voor verouderde browsers, men bewust een onveilige situatie in stand houdt.

Wat is een browser eigenlijk?

IEpngStomme vraag? Nee, echt een goede vraag! De gemiddelde IT’er zou zich verbazen over het aantal mensen dat niet weet wat een browser is. Er zijn nog steeds legio computergebruikers die het blauwe icoontje onderin hun taakbalk gewoonweg zien als ‘het internet’. Terwijl het niet meer dan een programmaatje is. Geschreven door Microsoft om het internet te kunnen bekijken.  Er zijn veel meer soorten browsers beschikbaar zoals Firefox, Chrome, Safari en Opera. Omdat ieder bedrijf dat een browser maakt weer andere prioriteiten heeft, werken niet alle browsers hetzelfde. Zo kan het voorkomen dat een website er prachtig uitziet in Chrome, maar dat een bezoeker met Internet Explorer een totale ravage aantreft.

De wereld staat niet stil. Daardoor verschijnen er met grote regelmaat nieuwe versies van browsers, ofwel de programma’s waarmee we surfen op internet. Soms is dit om je veiligheid op internet te waarborgen, een andere keer om je internet ervaring te verbeteren. Lange tijd is dat updaten niet vanzelf gegaan. Eigenlijk vreemd, want de gemiddelde persoon op internet wil helemaal niet lastiggevallen worden met updates. Google besefte dit heel goed en bouwde automatische updates in haar Chrome browser. Firefox volgde niet veel later. Inmiddels heeft ook Microsoft automatische updates ingebouwd in Internet Explorer.

De toekomst

Zal het probleem van verouderde browsers dankzij automatische updates verleden tijd zijn? Alleen als de internet gebruikers met verouderde browsers geholpen worden om te updaten. Dit kan versneld worden door een samenwerking van de creatieve industrie, het bedrijfsleven en de overheid. Maar je kunt vandaag al beginnen met je eigen website!

Een initiatief dat ik van harte ondersteun is de website browser-update.org. Dit initiatief is genomen door webdesigners om bezoekers te informeren over browser-updates. Door het toevoegen van een eenvoudige code op je website worden bezoekers erop attent gemaakt dat ze hun browser kunnen updaten. Op deze manier maken we samen het internet tot een mooie en veilige plek waar iedereen het zijne kan vinden!

Wil je ook een melding op je website van browser-update.org?

Ik help je graag tegen een kleine vergoeding!

Je kunt mij bereiken op 06-22507166 (tevens what’s app) 

Foto’s met dank aan

Alexandre Dulaunoy en epSos.de

Sander de Wijs

Webdesigner | Projectmanager @De Grinthorst

View Sander de Wijs's profile on LinkedIn