Bereid je website voor op 2015

Bereid je website voor op 2015

Met het einde van het jaar in zicht is het een goed moment om vooruit te blikken op het komende jaar. Wat worden de nieuwe designtrends? Welke mogelijkheden bieden zich aan om je bedrijf online te profileren en de concurrentie achter je te laten? In dit artikel bespreek ik de belangrijkste trends voor het komende jaar.

Apps apps en nog eens apps

Steve Jobs kan trots zijn op zichzelf. De door hem verzonnen naam is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Apps zijn niet alleen maar handige programma’s die de functionaliteit van je smartphone uitbreiden. Ook online zijn steeds meer apps te vinden die oplossingen bieden voor specifieke vragen of problemen. Denk maar aan een website als www.moetikrennen.nl (online app voor het OV) of www.pixlr.com (online fotobewerking), maar ook de pagina’s waarop je online kunt bankieren en verzekeringen afsluiten. Het succes van apps is vooral te wijten aan het feit dat ze doelgericht zijn. Waar op een gemiddelde website veel informatie niet relevant voor de bezoeker is, zijn (web)apps to-the-point. De meeste bezoekers zijn vaak op zoek naar een specifieke oplossing of bepaalde informatie. Apps maken het mogelijk om klanten toegang te geven tot gegevens, deze te bewerken of toe te voegen. Uiteraard spelen hier nog meer zaken mee, zoals de vraag of je moet kiezen voor een online app die in de browser draait of juist een native app (voor een specifiek platform zoals iOS of Andriod). Neem gerust contact op voor advies hierover.

Flat design

Een designtrend die je in toenemende mate zal tegenkomen op internet. Kenmerken hiervan zijn het verdwijnen van design elementen die lijken op voorwerpen uit het dagelijks leven, zoals knoppen, richels en vakken. In de begindagen van het internet deed men veel moeite om elementen op een website te laten lijken op voorwerpen uit het dagelijkse leven. Nu het internet voor de meeste mensen gewoon is geworden zijn de designelementen een op zichzelf staand iets geworden. Veel mensen begrijpen dat een vak met een contrasterende kleur met de tekst ‘submit’ voor een knop staat. Om laadtijden via het mobiele netwerk te versnellen en datagebruik te bekerken worden alle ‘overbodige zaken’ zoals schaduwen en franjes uit een design gesloopt. Wat overblijft is een strakke layout die de bezoeker in staat stelt om eenvoudig en snel een website te kunnen bekijken.

Retro typografie

sunlight

Een contrast met de flat-design trend is de terugkeer van de retro typografie. Je kent wellicht nog de prachtig ontworpen logo’s van Douwe Egberts of Sunlight zeep uit de jaren ’50 en ’60. Opmerkelijk is dat hier soms wel 10 tot 15 verschillende lettertypes werden gebruikt voor één logo. Hoewel deze wijze van design vrij ingewikkeld is lijkt deze toch weer in opkomst te zijn. En het kan het erg mooi zijn om een strak/plat vormgegeven website op te fleuren met sierlijke retro logo’s en schermvullende achtergrond foto’s.

Parallax achtergronden

Deze techniek dateert van voor de jaartelling waarbij toneeldecors uit verschillende lagen werden opgebouwd om een gevoel van diepte te creeëren voor de toeschouwer. Voor websites heeft dit een soortgelijk effect waardoor een website diepte krijgt. Gecombineerd met een bewegingssensor van een smartphone kun je hier hele leuke effecten mee bereiken voor mobiele gebruikers. Kijk maar eens met een smartphone of tablet op http://matthew.wagerfield.com/parallax/ . Zoals met alle special effects is het raadzaam om het met mate te gebruiken, je website is geen kermis attractie.

Binnenkort meer trends voor het komende jaar. Wil je meer weten of een uitgebreid advies hoe je de nieuwe trends kunt toepassen op jouw bedrijf? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak.